Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος

LOGO ELL 2

Επικαιροποίηση Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου

.Πρωτοβαθμιος Προσεισμικός έλεγχος Κτιρίων (6η Έκδοση, 2024)

POST PR     

 

 

Διαδικτυακά Εκπαιδευτικά Σεμινάρια για Μηχανικούς - Πιστοποίηση Επάρκειας

Ενεργοποιήθηκε η δυνατότητα παρακολούθησης Διαδικτυακού Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου και η διαδικασία Πιστοποίησης Επάρκειας για τους μηχανικούς.

Για περισσότερες πληροφορίες     https://web.tee.gr/mm-pe/

– Για τη διαδικασία εκπαίδευσης και εγγραφής στο Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου απευθύνεστε στο ΤΕΕ

email  [email protected] ,

τηλέφωνα 210 3291 509, 580, 254 (ώρες: 9:00-15:00)

– Για τη διαδικασία πιστοποίησης επάρκειας απευθύνεστε στον ΟΑΣΠ

email  [email protected] ,

τηλέφωνα 210 6728000 εσωτ. 101, 162, 108, 109, 152, 159

– Για την υποβολή ερωτήματος σχετικά με τη μεθοδολογία Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου χρησιμοποιείτε τη φόρμα ερωτημάτων του ΟΑΣΠ

https://oasp.gr/form/ypoboli-erotimatos-gia-proseismiko

 

Διά Ζώσης Εκπαιδευτικά Σεμινάρια για Μηχανικούς

Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024, διοργανώθηκε Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα «Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος Κτιρίων», στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ,   οδός Νίκης 4, Αθήνα.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το πλαίσιο του Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού ελέγχου, ο σκοπός, τα στάδια και η διαδικασία διενέργειας του Ελέγχου.

Η Ενημερωτική Εκδήλωση εντάσσεται στο  Έργο: «Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος Δημόσιων Κτιρίων - ID  16983 »

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Περισσότερα για την εκδήλωση:

https://oasp.gr/events/enimerotiki-ekdilosi-gia-ergo-protobathmios-proseismikos-eleghos-ktirion-athina-16042024

Ενημέρωση σχετικά με υποβολή Δελτίων σύμφωνα με την  5η έκδοση-2020 Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου Κτιρίων

Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 265 του ν.5037/2023 (Α΄78) και τα οριζόμενα στην υπ΄αρ. ΥΠ342/2-5-2023 (Β΄2943) κυα, στις 17.07.2024 ξεκίνησαν οι κληρώσεις Ελεγκτών για τον  Πρωτοβάθμιο Προσεισμικό Έλεγχο κτιρίων δημοσίου ενδιαφέροντος καθώς και η λειτουργία της πλατφόρμας υποβολής των δελτίων σύμφωνα με την 6η έκδοση-2024.  Ως εκ τούτου, Δελτία Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου συμπληρωμένα σύμφωνα με την 5η έκδοση-2020, θα γίνονται αποδεκτά από τον Οργανισμό, μόνο στην περίπτωση που η ημερομηνία  ελέγχου είναι προγενέστερη της 17ης Ιουλίου 2024.

Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος (5η Έκδοση)

Από το 2001 μέχρι σήμερα, με εποπτεία του Ο.Α.Σ.Π., υλοποιείται το πρόγραμμα «Προσεισμικός έλεγχος κτιρίων Δημόσιας και Κοινωφελούς χρήσης», το οποίο βρίσκεται στο πρώτο στάδιο, του Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού ελέγχου. 

Στόχος του προγράμματος είναι η καταγραφή των υφιστάμενων κτιρίων Δημόσιας και Κοινωφελούς χρήσης και μία πρώτη εκτίμηση της σεισμικής διακινδύνευσής τους προκειμένου να καθοριστούν οι προτεραιότητες σε εθνικό επίπεδο για τον περαιτέρω έλεγχο, με βάση τα στοιχεία που συλλέγονται και καταγράφονται σε σχετικά δελτία.

Ο έλεγχος αυτός διενεργείται σε κάθε επίπεδο διοικητικής δομής της χώρας (πρόγραμμα Καλλικράτης) από τους φορείς που έχουν την ευθύνη της λειτουργίας και ασφάλειας των κτιρίων και εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ο.Α.Σ.Π. και την «1η  Έκδοση του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών με την κωδική ονομασία “ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ”, στα πλαίσια του Γενικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη “Ξενοκράτης”».

Τα δελτία του Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού ελέγχου που αποστέλλονται στον Ο.Α.Σ.Π. εισάγονται σε βάση δεδομένων και βαθμονομούνται. Τα κτίρια κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες προτεραιότητας περαιτέρω ελέγχου Α, Β, Γ. Η κατηγοριοποίηση αυτή αποτυπώνει το επίπεδο σεισμικής διακινδύνευσης από «υψηλό» (Α) σε «χαμηλό» (Γ). Τα αποτελέσματα της βαθμονόμησης αποστέλλονται κατόπιν σχετικού αιτήματος στους αρμόδιους φορείς. Η πληροφορία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς ιεραρχεί τη διενέργεια του Δευτεροβάθμιου Προσεισμικού ελέγχου σε συγκεκριμένα κτίρια με σκοπό τη μελλοντική τους προσεισμική ενίσχυση.

Cover Προσεισμικός Α

Σχετικά έγγραφα

 

Έλεγχος Μη Δομικής Τρωτότητας

Ο κίνδυνος που εγκυμονεί ένας σεισμός δεν προέρχεται μόνο από την κατάρρευση ενός κτιρίου αλλά και από τις βλάβες που θα υποστούν τα διάφορα αντικείμενα και ο εξοπλισμός του με πιθανή συνέπεια τη διακοπή της λειτουργίας του που σε κάποιες περιπτώσεις αυτό μπορεί να είναι κρίσιμο (πχ λειτουργία νοσοκομείου). Η εμπειρία από παλαιότερους σεισμούς, έδειξε ότι το κόστος αποκατάστασης των βλαβών, είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που απαιτείται για την εφαρμογή προληπτικών μέτρων π.χ. στερέωση αντικειμένων χρησιμοποιώντας κατάλληλα μέσα.

Για τον σκοπό  αυτό για τον έλεγχο της μη Δομικής τρωτότητας ο ΟΑΣΠ έχει συντάξει σχετικά ερωτηματολόγια. Το ερωτηματολόγια αναφέρονται σε αντικείμενα τα οποία συναντώνται σε συνήθους χρήσης δημόσια κτίρια όπως υπηρεσίες, σχολεία κ.λ.π., είναι απλά στη συμπλήρωσή  τους και αποτελούν ένα πρώτο βήμα για τον εντοπισμό επικινδυνοτήτων. Αφού επισημανθούν οι επικινδυνότητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τρόποι για την άρση τους (στήριξη, στερέωση κλπ). Για πολλά αντικείμενα κάτι τέτοιο είναι απλό και μπορεί να πραγματοποιηθεί από οποιονδήποτε, για άλλα όμως απαιτείται σχεδιασμός και οδηγίες από κάποιον μηχανικό. Τα ερωτηματολόγια έχουν μεγάλη αξία για τους χρήστες των κτιρίων και  δεν αποστέλλονται στον ΟΑΣΠ.

Σε κάθε περίπτωση ο στόχος είναι να αποτραπεί η απώλεια ανθρώπινης ζωής.