Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αρκαλοχώρι 2021

Την 27η  Σεπτεμβρίου 2021 (ώρα: 09:17) εκδηλώθηκε πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση (Μ5.8) στην περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας Ηρακλείου Κρήτης. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 3km Νότια του Αρκαλοχωρίου,  23km ΒΔ της Άρβης.

Προηγήθηκε σεισμική ακολουθία η οποία ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου του 2021 με τον μεγαλύτερο σεισμό (Μ4.8) να έχει γίνει στις 24 Ιουλίου (05:07 ώρα Ελλάδας). Τον κύριο σεισμό ακολούθησε πλούσια σεισμική ακολουθία, με τον μεγαλύτερο μετασεισμό (Μ5.3)  να εκδηλώνεται την 28η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας επιπλέον βλάβες στα κτίρια.
Κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν κατέρρευσε ο ναός του Προφήτη Ηλία, ενώ υπήρξαν αναφορές για 20 τραυματίες.

Εκτεταμένες ήταν οι βλάβες σε κτίρια της περιοχής του Αρκαλοχωρίου και άλλων χωριών των Δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων, όπου πολλοί κάτοικοι έμειναν άστεγοι. Στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου δημιουργήθηκε καταυλισμός με σκηνές με δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 2500 πληγέντων. Σκηνές τοποθετήθηκαν και σε ανοικτούς χώρους άλλων οικισμών. 

Για τις ανάγκες στέγασης των σεισμόπληκτων μεταφέρθηκαν στο Αρκαλοχώρι και σε άλλα χωριά της πληγείσας περιοχής οικίσκοι, καθώς και λυόμενες σχολικές αίθουσες για να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών των σχολείων που επλήγησαν από τον σεισμό.

Πηγές:
Φωτογραφίες: Αρχείο ΟΑΣΠ
Εθνικό Δίκτυο Σεισμογράφων μέσω Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ΕΑΑ, www.gein.noa.gr (σεισμολογικά δεδομένα)
ΟΑΣΠ/ΙΤΣΑΚ, Προκαταρκτική έκθεση για τους σεισμούς του Αρκαλοχωρίου στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2021, http://www.itsak.gr/uploads/news/earthquake_reports/ Report_ARKALOCHORI_2021_M6.0.pdf

Εικ 1. Χάρτης αισθητότητας (Shakemap)
Εικ 1. Χάρτης αισθητότητας (Shakemap)
Εικ 2 Βλάβες σε κτίρια
Εικ 2 Βλάβες σε κτίρια 
Εικ 3. Βλάβες σε κατοικίες στο χωριό Χουμέρι
Εικ 3. Βλάβες σε κατοικίες στο χωριό Χουμέρι