Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κεφαλονιά 2014

Στις 15:55 της 26ης Ιανουαρίου 2014 πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Richter σημειώθηκε στην Κεφαλονιά.

Ο σεισμός προκάλεσε πολλές βλάβες στα κτίρια και στις υποδομές (π.χ. λιμάνι του Ληξουρίου) στο Ληξούρι και στην ευρύτερη περιοχή της χερσονήσου της Παλικής, ενώ έγινε αισθητός σε μεγάλο τμήμα του ελληνικού χώρου. Βραχοπτώσεις, κατολισθήσεις και εδαφικές διαρρήξεις προξένησαν πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νησιού.
Στις 3 Φεβρουαρίου εκδηλώθηκε νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Richter, η οποία προκάλεσε νέες βλάβες στα κτίρια και στις υποδομές.

Η Πολιτεία έλαβε μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων (αποκλεισμός οδικών διελεύσεων, άρση επικινδύνων στοιχείων, κ.α.) και διαχείρισης των εκτάκτων αναγκών (μέτρα προστασίας των πολιτών μετά από σεισμό, ενημέρωση του πληθυσμού και των σχολικών μονάδων, προσδιορισμό κριτηρίων επείγουσας στέγασης, κ.ά.) καθώς και πύκνωσης του Εθνικού Δικτύου Επιταχυνσιογράφων για την καλύτερη παρακολούθηση της σεισμικότητας.

 

 

 

 

Πηγές:
Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Ε.Α.Α. www.gein.noa.gr (σεισμολογικά δεδομένα)
Τμήμα Σεισμοτεκτονικής Ο.Α.Σ.Π. (χάρτης)
Φωτογραφικό αρχείο Ο.Α.Σ.Π.