Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Επιχειρησιακή Άσκηση Σεισμού "ΣΦΙΓΓΑ 2014" - ΧΙΟΣ 03-04/04/2014

2014-04-03 to 2014-04-04
Χίος

Στο πλαίσιο της συμβολής του Ο.Α.Σ.Π. στην αύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας για σεισμό και της διαλειτουργικότητας στο τοπικό επίπεδο, οργανώθηκε Επιχειρησιακή 'Ασκηση Σεισμού στην Χίο.


Η Άσκηση Σεισμού «ΣΦΙΓΓΑ 2014» σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με ευθύνη του Ο.Α.Σ.Π., κατόπιν αιτήματος του Δήμου Χίου. Στόχος της διυπηρεσιακής αυτής άσκησης ήταν η ενίσχυση της ετοιμότητας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και τοπικών φορέων στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών από σεισμό σε τοπικό επίπεδο.


Πραγματοποιήθηκε στις 03 και 04 Απριλίου 2014, σε συνεργασία με όλους τους τοπικά εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες: την 96 ΑΔΤΕ, την Αστυνομική Δ/νση Χίου - ΕΛ.ΑΣ., την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου - Π.Σ., το Λιμεναρχείο - Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚ., ΕΚΑΒ – Τομέας Χίου, ΠΕ Χίου (Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και Δ/νση Τεχνικών Έργων), Δήμος Χίου (όλες οι υπηρεσίες του). Συμμετείχαν ακόμη: η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, η Μητρόπολη Χίου, το Γενικό Νοσοκομείο Χίου, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, οι Ραδιοερασιτέχνες, ο Ερυθρός Σταυρός, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και άλλες τοπικές εθελοντικές οργανώσεις.


Την Άσκηση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Χίου κ. Π. Λαμπρινούδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Κ. Γανιάρης, ενώ ενεργά συμμετείχε η Αντιδήμαρχος κα. Α. Θλιβίτου, υπεύθυνη σε θέματα Πολιτικής Προστασίας και Εθελοντισμού του Δήμου Χίου.

 

Τα βασικά επεισόδια της Άσκησης «ΣΦΙΓΓΑ 2014» αναπτύχθηκαν στην Χώρα της Χίου και σε περιοχές της Νότιας Χίου. Ο σχεδιασμός της Άσκησης περιλάμβανε, τα εξής: Σύγκληση Συντονιστικού Οργάνου μετασεισμικά, Επιχείρηση Έρευνας Διάσωσης σε αστικό περιβάλλον, Διάσωση τραυματιών με πλωτά μέσα, Οργανωμένη Απομάκρυνση Πληθυσμού σε περίπτωση σεισμού, Οργάνωση Καταυλισμού, Σίτιση Πληγέντων, Απεγκλωβισμός τραυματιών, Διαλογή τραυματιών και Εγκατάσταση Μονάδας Διαλογής με κινητό χειρουργείο.